Joomla en JCE - een tekstverwerker afgestemd op de wensen van je klant

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Wie met Joomla een website opzet voor meerdere gebruikers, kan met de JoomlaContentEditor (kortweg JCE) voor elke gebruiker of groep gebruikers een eigen profiel opstellen. Wat je zoal kunt instellen, heb ik besproken tijdens de laatste Joomla User Group in Antwerpen. Op 20 februari 2016 gaf ik een presentatie op JUG Vlaanderen. De ODP presentatie kun je hier downloaden:

 odpJoomla op maat van je klant: JCE prepareren (ODP presentatie op JUG Vlaanderen februari 2016)11 MB

 

In het begin sprak ik over het opstellen van een aantal gebruikersprofielen of persona's. Je vindt meer over dit onderwerp in aflevering 104 van de Joomla beat podcast (Engelstalig). Joomla Beat Ep. 104

 

Comment (0) Hits: 879

Workshop iAuditor

Gebruiker beoordeling: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Voor een workshop over iAuditor, werkte ik een Powerpoint presentatie uit. Omdat de presentatie (en bijhorende notities) uitgebreider zijn dan wat aan bod komt in de workshop, kan de presentatie via deze weg gedeeld worden met alle geïnteresseerden.

 

De presentatie kan ook gedownload worden. Gebruik hiervoor de link naar de Powerpoint Presentatie voor de Welzijnsdag 2014.

Comment (0) Hits: 850

SkyPi: Mijn eigen dropbox in de kast

Gebruiker beoordeling: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief

Sedert een paar jaar, ben ik een fervent gebruiker van Dropbox. Het is ongelooflijk handig dat je bestanden ineens gebackupt worden, en dat ze van overal bereikbaar zijn. Toch kan ik makkelijk een paar redenen bedenken waarom ik zou weg willen bij Dropbox:

  • Kostenplaatje/grootte: Dropbox is gratis voor 2 Gigabytes. Je kunt dit nog een klein beetje opdrijven door andere gebruikers aan te brengen... maar eens je ook je foto's wil gaan backuppen, loop je niet ver meer met 2 of zelfs 4 GB. Voor een betalend abonnement betaal je $99 per jaar voor 100 GB... voor één gebruiker.
  • Gebruikers: ... en daarbij zitten we ineens bij het 2e argument: $99 per jaar is misschien niet onoverkomelijk. Maar zit je in het gezin met 4 gebruikers? Dan loopt het kostenplaatje natuurlijk vlug op.
  • Black box software: je weet niet wat er zoal met je gegevens gebeurt. In hoeverre respecteert Dropbox je privacy? Na het hele Snowden-verhaal is gebleken dat ook Dropbox bezocht werd door het NSA - en dat zij dus - zonder medeweten van de gebruikers - inzage hadden in de gegevens op de servers van Dropbox. OwnCloud - de software die hier gebruikt wordt - is open source, en zal draaien op je eigen kleine servertje.
  • Veiligheid: Een bedrijf kan natuurlijk ook failliet gaan. Hoewel het er niet naar uitziet dat Dropbox failliet zal gaan, zijn er al regelmatig kleinere spelers op de markt gekomen en weer gegaan... en met hun verdwijning, verdwijnt ineens ook jouw backup. Daar sta je dan.
  • Internetverkeer: in onze generatie van breedbandabonnementen misschien niet het belangrijkste argument, maar mogelijk des te belangrijker in landen of gezinnen waar de internetverbinding traag, duur of onbetrouwbaar is: een grote gegevensstroom naar Dropbox sturen, zet ineens ook je internetverbinding aan het werk. Je traffiek wordt meegeteld (en kan in principe ook gemonitord worden door bijv. Belgische veiligheidsdiensten).

Met een SkyPi bepaal je zelf de grootte van je gegevensbank - je kiest een USB-(harde) schijf van de juiste grootte. Deze koppel je aan je Pi, en je hebt ineens 2 Terabytes aan backup-ruimte. De gegevens worden binnen je netwerk gebackupt, dus je gegevens komen op geen enkel moment buiten je eigen netwerk (tenzij je het zelf wil, bijvoorbeeld om bestanden te delen). Aangezien de Raspberry Pi zeer zuinig is, verbruikt je klein servertje ook weinig energie.

Voor we aan de slag gaan, eerlijkheidshalve toch nog even de beperkingen aangeven van dit systeem:
- Je backup bevindt zich in je huis. Voor belangrijke backups is het zinvol om ook een backup buitenshuis te voorzien.
- Je systeem is niet bijzonder krachtig, meerdere gebruikers ineens zullen het systeem dus wel ernstig vertragen.
- Ik heb niet uitgetest of dit systeem krachtig genoeg is om bijvoorbeeld video te streamen...
- Als je harde schijf crasht, ben je ineens ook je backup kwijt. Vergeet niet regelmatig je backup te testen. Je zou het systeem kunnen bijwerken zodat alle data twee keer weggeschreven wordt (naar twee aparte schijven) - ideaalgezien via een RAID-opstelling... maar da's alweer een niveau verder...
- Jij bent nu verantwoordelijk voor updates van de software en voor het beheer van de server.

Hou je niet van al deze zaken? Dan kun je natuurlijk een NAS kopen (voor grofweg €400 vind je al een redelijk instapmodel) en deze combineren met de standaard backup software op je systeem...

Natuurlijk mis je dan de boeiende ervaring van zélf alles uitgevlooid te hebben en de boeiende ervaring die dit met zich meebrengt.

Read More Comment (1) Hits: 7340

GIMP Sneltoetsen - overzichtsblad

Gebruiker beoordeling: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Wie regelmatig digitale foto's bewerkt, kan niet om GIMP heen - de open source standaard voor fotobewerking. Zoals in veel programma's, voorziet GIMP ook in sneltoetsen voor de meest courante taken. Geïnspireerd door Jeff Kayser, heb ik zijn cheat-sheet vertaald naar het Nederlands (en enkele kleine actualiseringen gedaan naar versie 2.8 van GIMP). Je vindt alle toetsencombinaties die beschikbaar zijn in GIMP op één handig blad.

cheatsheet gimp-A4-Nl preview

Comment (0) Hits: 2155

200 fantastische tools voor webdesigners

Gebruiker beoordeling: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Het fantastische tijdschrift Webdesigner Magazine publiceerde ter ere van het 200e nummer een prachtige overzicht van 200 zeer nuttige tools die elke webdesigner minstens moet kennen. Links naar de 200 tools vind je op deze pagina...

Read More Comment (0) Hits: 3032

Subcategorieën