Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

collaboration online Het is hip om vandaag "in de cloud" te werken. Maar wat is die "cloud" nu eigenlijk? Is het allemaal een hype, van mensen die met hun hoofd "in de wolken" lopen? Of biedt het effectief een meerwaarde?

 

 

Laat ons beginnen met het grote nadeel: een cloud service is een dienst die aangeboden wordt door een derde – door iemand die we niet kennen. Je weet dus nooit met volledige zekerheid wat er met je gegevens gebeurt (of zal gebeuren als het bedrijf overgekocht wordt).

Toch kun je – mits het bewaren van een tikkeltje gezond verstand – veel voordeel halen uit het gebruik van dit soort internet-diensten. Achter elke dienst zit doorgaans een bedrijf. Probeer dus even uit te zoeken waar dit bedrijf inkomsten haalt. Hier enkele voorbeelden:

 • Dropbox biedt gratis 2 GB gratis schijfruimte aan op hun servers. Inkomsten worden gehaald uit betalende klanten die hiervoor dan bijvoorbeeld 50 GB aangeboden krijgen. Je krijgt dus alle functionaliteit maar een beperking qua omvang.
 • Writeboard biedt een tool voor online revisies aan, maar verwijst naar de meerwaarde indien het gekoppeld wordt aan een aantal van hun andere diensten – deze zijn natuurlijk betalend.
 • Google docs laat toe om een office-omgeving te delen. Je beschikt over een rekenblad, tekstverwerker, ... maar je moet weten dat Google je surfgedrag analyseert en in ruil voor deze kennis krijg je gerichte reclame op andere sites (via Google adwords, waar anderen voor betalen).
 • iEtherpad (of gelijkaardig) zijn projecten die vrijgegeven werden en mogen enkel gratis aangeboden worden. Je kunt dit programma in principe ook (gratis) op je eigen server installeren. Je kunt donaties doen. Het project biedt aan de programmeur een mooi visitekaartje om zijn diensten elders aan te bieden.
 • Scriblink laat je samen schetsen en tekenen – ze maken gebruik van inkomsten door reclame voor het gratis gebruik. Betalende versies zijn in dit soort formules vaak reclamevrij.
 • Teamviewer is een programma voor ondersteuning op afstand, maar de gratis versie mag enkel gebruikt worden voor thuisgebruik. Bedrijven worden geacht een betalende licentie te nemen.

In een reeks artikels zullen een viertal onderwerpen aan bod komen:

 • Dropbox gebruiken om documenten en bestanden met elkaar te delen.
 • Revisiebeheer in MS Office 2007
 • Revisiebeheer in LibreOffice
 • iEtherpad gebruiken om samen teksten te ontwikkelen of collaboratief een verslag op te stellen

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 4096 Character restriction
Your text should be in between 42-4096 characters
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
 • No comments found
Powered by Komento